Buran provod u kolijevci pismenosti Hrvata

Trenutno pregledavate Buran provod u kolijevci pismenosti Hrvata
  • Autor objave:

U okviru programskog dijela upoznavanja domovine Turovci su u subotu 17.11.2018. upoznali Otok Krk. Bio je ovo buran, odnosno burovit izlet!

Turovci su do sada dva puta logorovali na otoku Krku, pa je dijelu članova ovo bio ponovni susret sa starim znancem. Ipak, malo je njih bilo među osamdeset i dvoje sudionika ovogodišnjeg izleta, kome je cilj bio, kao i brojnih drugih izleta po Hrvatskoj, djeci približiti prirodne ljepote, ljude, njihov govor, kulturu, tradiciju, povijest i gastronomiju pojedinih krajeva domovine.

Već na polasku iz Velike Gorice znali smo da ovo neće biti običan izlet. Zbog jakog vjetra naša su dva autobusa još u Gorskom kotaru morala napustiti autocestu, pa smo putovanje nastavili po staroj cesti do prijevoja Gornje Jelenje. Podsjećam da nas je jaka bura pratila i na povratku s “Boranke”, pa smo umjesto preko Masleničkog mosta preko Velebita morali starom cestom. Prijetilo je da nam ovoga puta pred nosom zatvore i Krčki most(!), no do toga ipak nije došlo. Zbog otežanog prometovanja u Jurandvor smo došli s čak sat vremena kašnjenja, a što nam je nedostajalo tijekom dana.

Upoznavanje Krka smo započeli posjetom Jurandvora s kompleksom opatije i crkvom svete Lucije, gdje je pronađena Bašćanska ploča, a ozbiljnije istraživanje njene povijesti značenja jednog od najdragocjenijih hrvatskih spomenika rane hrvatske pismenosti započeo je Ivan Kukuljević Sakcinski. Potječe iz oko 1100. g., odnosno klesana je skoro četiri stoljeća prije otkrića Amerike. Najdulji je i podacima najbogatiji među najstarijim hrvatskim glagoljskim natpisima.Nakon zanimljivog izlaganja naše domaćice kratko nam je bilo vrijeme za obići grad Krk, kamo su se zaputili poletarci, odnosno Dobrinj, gdje smo uputili izviđače do ručka koji smo već u 13:30 imali dogovoren u Vrbniku. Srećom, s prijašnjih izleta imali smo priređene radne zadatke, koji su obilazak gradova učinili osmišljenim i zanimljivim, jer trebalo je pronaći određene objekte, kulturne i povijesne znamenitosti i saznati nešto o tom mjestu s informativnih turističkih ploča. Obilazak, osim što je bio ograničen kratkim vremenom, otežan je bio i jakim vjetrom, burom koja je puhala tijekom cijelog dana.

Zbog toga nekima možda nije bio odveć ugodan, ali svakako je bio lijep i poučan ovaj izlet. U autobusu smo čitali o povijesti života, pismenosti, povijesnim i biološkim znamenitostima otoka Krka i pojedinih naselja na njemu, a isto smo potom i vidjeli uživo.

U Vrbniku smo, uz potragu za najužom ulicom na svijetu i brojnim drugim znamenitostima, uživali u odličnim šurlicama s gulašem, gastronomskom specijalitetu otoka Krka. Malo je onih koji ih nisu barem probali, a mnogi su bili zainteresirani i za repete. Lijepo smo dočekani i u Dobrinju, uz znatiželju lokalnog stanovništva, koje izvan sezone rijetko ima prigodu u svom gradu vidjeti ovako veliku skupinu posjetitelja, a osobito djece. Zato smo čak počašćeni sokom i bonbonjerom u jednoj tradicionalnoj konobi.

Vjetar nas je dočekao, pa nas je isto tako i ispratio već u sumrak s Krka. Kući smo se vratili tek oko 20 sati, nakon 13 sati ovog zanimljivog izleta.

Po povratku s Krka sudionici izleta i roditelji članova okupili su se oko spomenika poginulim braniteljima Hrvatske u Domovinskom ratu (spomenik Golubica kod Gradskog groblja u Velikoj Gorici), kako bi zapalili svijeće i odali počast poginulim braniteljima Vukovara, Škabrnje i drugih dijelova domovine. Ovo je već tradicionalno okupljanje Turovaca i odavanje počasti poginulim braniteljima domovine, među kojima i našem Tihomiru Tomašiću.