Kada i kako se pravilno nosi skautska odora

Trenutno pregledavate Kada i kako se pravilno nosi skautska odora
  • Autor objave:

Na svim programskim aktivnostima skauti nose vidljiva obilježja udruge (skautsku maramu, odredsku majicu te odredsku ili službenu košulju Saveza).

Često smo svjedoci da naši članovi na programske aktivnosti “zaborave” ponijeti, odnosno obući odredsku majicu ili maramu. Ponekad je izgovor za to: “majica mi je u pranju”, no između dvije aktivnosti uvijek prođe barem dva tjedna, koliko je dovoljno da se majica opere i osuši između dviju aktivnosti.

Odredsku radnu i svečanu odoru ne smije se zaboraviti kada se ide na skautsku aktivnost. Ona se, naravno, ne nosi na redovite tjedne patrolne/jatne susrete članova, ali niti u slobodno vrijeme, jer tada se prečesto pere i izbjeljuje puno brže nego majice ostalih članova.

Po pitanju “zaboravljivosti”, zamislite primjerice nogometaša Dinama da na utakmicu dođe u crvenoj majici na kojoj piše “Crveni križ” … ili vatrogasca kako na vatrogasnu intervenciju dolazi u bijeloj majici na kojoj piše “Bistro Kod Mike”, člana nekog od KUD-ova koji na nastup dođe u trenirci umjesto u narodnoj nošnji, judaša ili karataša na natjecanju bez kimona ili mažoretkinju u trapericama i kožnoj jakni! Nezamislivo, zar ne?

Dakle, odora je ono što odlikuje i vatrogasca i policajca i mažoretkinju i sportaša, folkloraša, pa tako i skauta. Bez marame oko vrata i odredske radne majice na aktivnosti se ne dolazi, a odredska košulja uvijek treba biti u ruksaku, uredno skockana i spremna za oblačenje kada za to postoji potreba.

U kojim situacijama, kako ispravno i u paru s čim se koji dio skautske odore nosi pročitajte u nastavku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ODREDSKA RADNA MAJICA

Odredska radna majica je majica kratkih rukava s logom udruge na prsima (lijevo gore) te siluetom pozadine goveda koju u koso prekriva traka s natpisom „Čast svakome – Tur nikome“.

NOSI SE …

Odredska radna majica nosi se na svakoj programskoj skautskoj aktivnosti na kojoj sudjeluju članovi Odreda. Odredska radna majica nije promidžbenog karaktera, već je službena radna odjeća Odreda i nosi se isključivo na aktivnostima na kojima član u javnosti predstavlja udrugu, odnosno kada je ovlašten da predstavlja udrugu.

zguza

Odredska radna majica nosi se u svim svečanim prigodama (smotrama, zborovima, podizanju zastave i slično) u kombinaciji s odredskom skautskom košuljom (ispod košulje) ili samostalno, uz naputak programskih voditelja.

Na programskim aktivnostima na kojima je propisano ili vremenski uvjeti zahtjevaju nošenje skautske odredske košulje, član koji nije zadužio odredsku košulju može nositi odredsku radnu majicu preko majice dugih rukava ili ispod veste, odnosno vjetrovke ili zimske jakne.

Prijatelji Odreda i roditelji članova na aktivnostima udruge smiju nositi zelenu majicu s oznakama Odreda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NE NOSI SE …

Odredska radna majica se ne nosi na redovitim tjednim programskim aktivnostima udruge (patrolnim ili jatnim susretima) te na višednevnim programskim aktivnostima tijekom redovitih dnevnih programskih aktivnosti.

Odredska radna majica se ne smije nositi u slobodno vrijeme, kada član nije na programskoj aktivnosti udruge i je na skautskoj aktivnosti druge udruge bez znanja nadređenog programskog voditelja u udruzi.

Odradsku radnu majicu (tamno plave boje) ne smije nositi osoba koja nije član udruge (brat, sestra ili rođak), osobito ne na mjestima gdje udruga ne provodi planirane programske aktivnosti.

Nošenje odredske radne majice u takvim prigodama može biti povod za isključenje člana koji je u rodbinskoj vezi s osobom koja je viđena na javnom mjestu s obilježjima udruge iz članstva udruge.
HPIM1411

 

ODREDSKA SKAUTSKA MARAMA

Odredska skautska marama je zelene boje s amblemom Odreda otisnutim na vrhu repića, koji je vidljiv na marami s leđa.

Marama mora biti uredno i tanko namotana i uvijek čista. Vidljivo nečistu odredsku maramu član mora skinuti s vrata i skloniti od pogleda javnosti do čišćenja.

Odredsku skautsku maramu član Odreda smije nositi tek kada položi obećanje, odnosno zavjet, te iznimno (privremeno, odnosno jednokratno) kada je to u interesu udruge (promidžbe i aktivnosti na kojima je osobito bitno uočiti da član predstavlja Odred), isključivo prema ovlaštenju odgovorne osobe u Odredu.

Odredska marama se nosi isključivo oko vrata, a slobodni namotani vrhovi s prednje strane povezani isključivo izviđačkim čvorom (koji je član dobio prilikom polaganja obećanja, odnosno zavjeta ili koji je član sam izradio). Vezanje čvorova samom maramom nije dopušteno.

Odredska marama se ne skida s vrata tijekom programske aktivnosti, osim u slučaju kada bi se na aktivnosti mogla zamazati ili oštetiti, članu ugroziti život ili bi član njenim nošenjem mogao narušiti ugled Odreda u javnosti. U tom slučaju odgovorni programski voditelj može donijeti odluku da član može/mora skinuti s vrata.PLITVICE 06-08 006

U slučaju da član svojim ponašanjem naruši ugled Odreda u javnosti, nadređeni programski voditelj može mu skinuti odredsku maramu s vrata do konačne odluke Predsjedništva. Marama članu može biti vraćena odlukom Predsjedništva ili nakon ponovnog polaganja obećanja, odnosno zavjeta te od Predsjedništva određenog roka kušnje.

Kada član odredsku maramu ne nosi oko vrata ona mora biti uredno odložena u ruksak, oko ovratnika uredno složene (skockane) odredske skautske košulje ili oko ovratnika odredske skautske košulje uredno obješene na vješalicu za odjeću.

Odredska marama je svečana marama i ne smije se koristiti za igru. Iznimno, marama se može koristiti kao trokutna marama ili vezivno sredstvo u slučaju potrebe pružanja prve pomoći ili spašavanja života unesrećenoj osobi.

PLITVICE 06-08 073

Odredska marama se nosi oko vrata prilikom svake programske skautske aktivnosti i u prilikama kada član (prema ovlaštenju odgovornog programskog voditelja) predstavlja Odred u javnosti, osim na redovitim tjednim susretima članova programskih skupina (jata, patrola i klubova).

Odredska marama se nosi preko radne majice i preko odredske skautske košulje, obvezno ispod ovratnika košulje.

Odredska marama se na višednevnim programskim aktivnostima može nositi i na majici bez obilježja Odreda, no na njoj ne smije biti natpisa neprimjerenog sadržaja (uvredljivog, seksulanog karaktera ili promidžbenog sadržaja čija je poruka u suprotnosti s djelovanjem Odreda), niti obilježja političkih stranaka ili pokreta čije je djelovanje u suprotnosti s djelovanjem Odreda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odredska marama ne nosi se na golo tijelo, osim u iznimnim prilikama (primjerice: na ljetnim programskim aktivnostima na jvnoj plaži, prema odluci ovlaštenog programskog voditelja).

ODREDSKA SKAUTSKA KOŠULJA

Odredska skautska košulja je boje pustinjskog pijeska i krojena je tako da se nosi isključivo izvan hlača.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NOSI SE …

Odredska skautska košulja se nosi isključivo na programskim skautskim aktivnostima i na skautskim aktivnostima na kojima nije propisano nošenje skautske košulje SIH-a, a na kojima član predstavlja Odred.

Odredska skautska košulja obvezno se nosi u svečanim prigodama (na sjednicama Zbora, prilikom Odredskih proslava, na otvaranju i zatvaranju aktivnosti u organizaciji Odreda, na svečanostima drugih udruga na kojima član predstavlja Odred) te kao radna odjeća na skautskim/izviđačkim natjecanjima i na programskim aktivnostima kada zbog vremenskih uvjeta postoji potreba nošenja odjeće dugih rukama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odredska skautska košulja obvezno se nosi preko odredske radne majice. Kada je član skine ostaje u odredskoj radnoj majici s maramom oko vrata, a košulju odmah mora složiti (skockati) i pospremiti.

Rukavi odredske skautske košulje mogu se višestruko previnuti do dužine kratkih rukava (obvezno oba rukava) i tada moraju biti obujmljeni remenčićima (ušivenim na unutrašnjoj strani rukava) koji moraju biti zakopčani za gumb na vanjskim stranicama rukava.

Član smije nositi košulju previnutih rukava isključivo ako je na isti način nose svi članovi njegove programske grupe, uz dopuštenje voditelja grupe i na svečanom postrojavanju kada je na isti način nose svi postrojeni članovi, uz dopuštenje po dužnosti najstarijeg programskog voditelja. Isto pravilo vrijedi i kod nošenja spuštenih rukava. Dakle, ili svi nose spuštene ili svi nose previnute rukave.P8130490

Gumbi na džepovima odredske skautske košulje obvezno moraju biti zakopčani, kao i gumbi na ramenim epoletama te svi gumbi na preklopu prednjih polutki košulje.

Na odredskoj skautskoj košulji smiju se nositi obilježja Odreda (te Saveza udruga kojeg je udruga članica), dužnosti, vještina, vještarstava i napredovanja kroz usvajanje programa, koja je članu dodijelio načelnik odreda te javna priznanja koje je član dobio za aktivnost u zajednici, na za to propisanom mjestu.

NE NOSI SE …

Odredska skautska košulja se nikada ne nosi zadjenuta (uvučena) u hlače, na golo tijelo, na potkošulju ili na majicu koja nije u boji odredske radne majice.

Odredska skautska košulja se ne nosi u kombinaciji s trenirkom ili hlačama s gumicama oko struka i stegnutim nogavicama, sa šarenim hlačama ili kratkim hlaćama s nogavicama kraćim od 20 centimetara.

Kada se nosi odredska skautska košulja na nogama se ne smiju nositi čizme, sandale s otvorenim prstima niti tenisice ili cipele bez čarapa.

Odredska skautska košulja se nikada ne nosi kada se obavljaju fizičke aktivnosti (na kojima bi se mogla zaprljati, oštetiti ili značajnije oznojiti). Član ne smije nositi vidno onečišćenu odredsku skautsku košulju.

Kada se ne nosi košulja mora biti uredno složena (skockana) i odložena u ruksak ili na policu s odjećom, odnosno obješena na vješalicu za odjeću. Ne smije se odlagati na tlu ili prebačena preko drugih stvari.

SLUŽBENA SKAUTSKA KOŠULJA SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE

Službena skautska/izviđačka košulja Saveza izviđača Hrvatske je plave boje (odnosno zelene) s pripadajućim oznakama Saveza na desnom rukavu i Odreda na lijevom rukavu.

Članovi Saveza, odnosno u Savez udruženih udruga, u svečanim i službenim prigodama nose službenu izviđačku košulju s maramom. Svečane i službene prigode su pri podizanju i spuštanju državne zastave na početku i završetku izviđačke aktivnosti, na zasjedanju Sabora SIH-a te na drugim svečanim sjednicama i aktivnostima.

Službena skautska/izviđačka košulja Saveza izviđača Hrvatske obvezno se nosi uredno zadjenuta (uvučena) u hlače.

Kada nije propisano nošenje službene izviđačke odore članovi na aktivnostima mogu nositi izviđačku košulju ili majicu (udruge) različitu od službene izviđačke odore.

Kada nije propisano nošenje službene skautske/izviđačke odore i kada se osiguraju posebne majice za sve sudionike aktivnosti Uprava ili voditelj aktivnosti mogu propisati nošenje posebne majice za vrijeme aktivnosti.

Odrasli voditelji mogu umjesto izviđačke odore nositi sako sportskog kroja, košulju ili bluzu, te kravatu ili maramu sa izviđačkim obilježjima ili obilježjima Saveza.

IMG_0206