Kako si pomoći kod morske bolesti i putnih mučnina

Trenutno pregledavate Kako si pomoći kod morske bolesti i putnih mučnina

Mnogi ljudi pate od putne mučnine, bez obzira putuju li zrakom, morem, cestom ili željezničkom prugom. Simptomi mogu uključivati osjećaj mučnine, povraćanje, znojenje i proljev.  Oni su izazvani kretanjem vozila, što ometa vezu između onoga što oko vidi i onoga što mehanizam za ravnotežu u srednjem uhu osjeća. Oko se prilagođava pokretu, no uho ne; rezultirajući “signali” iz oka i uha ne poklapaju se.

 

Nema lijeka za putnu mučninu kad vas uhvati, no postoje mjere koje možete poduzeti da biste spriječili ili olakšali to stanje.

  1. Uzmite tabletu protiv mučnine, koju možete nabaviti u ljekarni, najmanje sat i pol prije no što krenete na put. Ipak, budite oprezni – one mogu izazvati pospanost i umanjiti sposobnost vožnje. Nikada ne vozite niti upravljajte strojevima dok djelovanje ne prestane, obično nakon četiri do šest sati. Te tablete obično sadrže hioscin ili antihistamin, a oba kemijska spoja mogu imati nuspojave. Ako već uzimate lijek protiv neke druge bolesti, provjerite kod LIJEČNIKA smijete li uzimati tablete protiv putne mučnine.
  2. Ne putujte na prazan želudac i ne pijte alkohol. Jedite jednostavnu, lako probavljivu hranu prije i tijekom putovanja.
  3. Ako osjetite i najmanju mučninu, nemojte pokušavati čitati ili pisati u vozilu — kretanje stranice moglo bi utjecati na vaše oči. No pokušajte zaposliti svoje misli: igre, igračke, zagonetke i audiovrpce odlične su za odvlačenje pozornosti, osobito djeci. Gledajte van ispred automobila. Gledanje predmeta koji jure kraj postraničnih prozora može pogoršao mučninu. Gledajte horizont, a ne bliske predmete. To će vam pomoći da vam glava ostane mirna i umanjiti mučninu.

Evo još nekih savjeta protiv putne mučnine

  • Ne dopuštajte pušenje u automobilu – ono može potaknuti napadaj
  • Ne govorite o mogućnosti mučnine pred nekim tko od nje pati: to može uzrokovati napadaj
  • Ponesite plastične vrećice u slučaju da sve ostalo propadne
  • Neka automobil bude dobro prozračen: otvorite prozore ili/i otvore za zrak
  • Sjedite u najstabilnijem području vozila; u blizini vozača u autobusu ili na prednjem sjedalu automobila
  • Ostanite na palubi na brodu ili trajektu, a ne u kabini.

Putna mučnina rijetko je problem u velikim mlaznim avionima. Oni brzo prodiru kroz nevrijeme i kruže visoko iznad njega, tako da su efekti kretanja minimalni. Ako ste skloni mučnini, ipak pokušajte sjesti dalje od prozora, prema sredini aviona.

 

Tekst je prenesen s portala Saznajkako

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.