Prvo ću pohvaliti sve sudionike ove subotnje radionice jer su bili samostalni, vrijedni i odlično raspoloženi. Meni je bilo odlično, prva liga!
Dan je započeo dolaskom Ane i Leona koji su prvi imali priliku upoznati kuhinju i prostor u kojem smo se zabavljali gotovo cijeli dan. U 10 sati smo došli u prostoriju i pričekali Megicu, Petra i Paulu. Nakon dogovora što ćemo danas skuhat za ručak, napravili smo popis potrebnih namirnica i uputili se u trgovinu.
Za ručak su nam bile potrebne ove namirnice: pureće mljeveno meso, peciva (po mogućnosti s većim udjelom integralnog brašna), rajčice, raznovrsno voće kao što su banane, jabuke, jagode, naranče, kivi, maslac i bademi za keksiće.
Petar je bio vozač kolica, Megica i Ana su se odlično snašle s biranjem i vaganjem voća i povrća, a Leon se pokazao kao vrijedan perač suđa, a može se pohvaliti da je dobar u izradi tijesta za kekse. Ne smijem i ne mogu zaboraviti ni na vrijednu Paulu bez koje ovaj dan ne bi bio tako zabavan i uspješan.
Došavši kući, obukli smo pregače i oprali ruke te krenuli s poslom. Petar i Paula su izvagali sve sastojke za keksiće, cure su oprale voće i započele s izradom voćne salate, Leon je očistio salatu i ocijedio sok pola naranče kako bi obogatili okus naših keksa. Nakon toga je ostatak društva nastavio s pravljenjem voćne salate, a Leon i ja smo napravili tijesto za keksiće. Malo smo naravno i grickali voće, pa kad je tako fino.
Voćnu salatu nismo šećerili, stavili smo samo limunovog soka kako ne bi došlo do reakcije oksidacije (pojava smeđe boje na bananama i jabukama). U pureće mljeveno meso stavili smo malo papra, mješavine začina i maslinovog ulja, sve dobro promiješali i oblikovali u polpete (popečke, pljeskavice). Petar je bio zadužen za pečenje mesa, a ostatak ekipe je pravio keksiće raznih oblika. Srce, cvjetići, zvijezde…na koje smo zajednički postavili malo čokolade za kuhanje i nasjeckanih badema.
Vrijeme kuhanja brzo je prošlo te je došao red da sve to pojedemo. Postavili smo stol, Ana i Petar su nabrali maslačke iz dvorišta pa smo čak i stol ukrasili, te smo mogli započeti s jelom . Svatko je mogao kreirati svoj hamburger kako je htio i želio. U pecivo smo tako stavili polpetu, salatu, rajčicu, sira, kečapa…Mjac. Paula i ja smo obično pecivo od bijelog brašna zamijenile integralnim s sjemenkama i zaista je bilo ukusno.
Oprali smo suđe, napunili zdjelice voćnom salatom, iznijeli kekse van i uživali na suncu. Voćna salata je kako kažu dečki i cure, bila osvježavajuća a keksi su bili „ovisnički“. Odigrali smo partiju badmintona, malo napucavali loptu i družili se na stepenicama mog doma. Prva domaća atmosfera.
Na kraju druženja svakome sam spakirala kolačiće kako bi ih kušali njihovi ukućani. S velikim smiješkom na licu ( i velikim zadovoljstvom radi lijepo provedenog dana) Megica, Leon, Ana i ja uputili smo se na vatrogasnu vježbu.
Linkić za video našeg druženja i kuhanja