Na izviđačkim aktivnostima – 2,5 mjeseca u godini!

Trenutno pregledavate Na izviđačkim aktivnostima – 2,5 mjeseca u godini!
  • Autor objave:

Analizirajući naše izvješće o radu Odreda u protekloj školskoj godini, od rujna 2010. do rujna 2011. godine došao sam do senzacionalne poznaje. Svaki član izviđačkog odreda „Tur“ s nama je tijekom protekle godine imao priliku provesti točno 9,5 tjedana ili 2,5 mjeseci na izviđačkim aktivnostima. Drugim riječima, članovi Odreda petinu svog ukupnog vremena provode na izviđačkim aktivnostima, neki manje – ali neki i više, a to potvrđuje da su zaista IZVIĐAČI STIL ŽIVOTA!

Statistika je, kažu, zbroj netočnih podataka. No, i unatoč ovoj istinitoj tvrdnji, objektivni pokazatelji govore da radimo izuzetno dobro i puno!

Naime, tijekom deset mjeseci školske godine, za vrijeme kojih se odvijaju i redoviti tjedni treninzi (koji imaju karakter odgojno-edukativno-kreativnih susreta članova po uzrasnim i teritorijalno ustrojenim skupinama , a nazivamo ih jatnim i patrolnim sastancima), svaka je skupinama održala prosječno 35 susreta članova, odnosno jednak broj sati treninga, a što zbrojno čini 1,5 dana u godini.

Uz redovite tjedne edukativno-odgojne, odnosno trening aktivnosti skupina (patrola i jata), u razdoblju od rujna 2010. do rujna 2011. godine za naše smo članove organizirali 16 odredskih cjelodnevnih ili dvodnevnih izleta, a na njima ukupno 18 strukturiranih, edukativnih i organiziranih dana aktivnosti pod nadzorom izviđačkih voditelja.

Konkretno, članovima su ponuđeni sljedeći izleti i akcije: u 2010. godini: Sisak (vožnja vlakom, brodom po Kupi i autobusom); akcija „Zajedno više možemo“ u Velikoj Gorici; otvorenje pješačko-planinarske staze Kozjača – Krušak (Velika Gorica); natjecanje u Varaždinu; Petrinja-Glina-Topusko (kupanje na bazenima); Festival izviđačkih pjesama FIPO Osijek (2 dana); Doček Sv. Nikole u Kravarskom; odlazak po Betlehemsko svjetlo u Beč (Austrija) i raznošenje po župana u Velikoj Gorici; posjet Arheološkom muzeju u Zagrebu i Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici; izlet Kozjača-Ključić brdo; posjet dvorcu Trakošćan i  muzeju  pračovjeka u Krapini; igre izviđača u Zagrebu (Savski gaj); natjecanje Đeboree (Zagreb); izlet Kuterevo-Krasno-sirana u Otočcu-mlinovi na rijeci Gackoj; tabor na ribnjacima u Drnku (Orle, 2 dana); te animacija djece u sklopu Goričkih večeri 2011.

U odred je tijekom školske godine 2010./2011. bilo uključeno 54 člana, a na svakom je izletu sudjelovalo prosječno 30 članova.

Izviđačko logorovanje je kruna izviđačkog rada i prilika da sve stečene vještine i znanja članovi konačno i konkretno primijene. Ove smo godine našim članovima omogućili sudjelovanje na dva ljetna logorovanja: na moru, na otoku Pašmanu, u trajanju 12 dana; u šumi kod Gornje Stubice, u trajanju 15 dana; a uz to i proljetovanje u Turopoljskom lugu, u trajanju 5 dana; te zimovanje u Fužinama (5 dana) i u Poljskoj (10 dana).  Ukupno 47 dana organiziranih višednevnih aktivnosti.

U ovom izvješću nismo iskazali pojedinačno sudjelovanje članova odreda na višednevnim smotrama izviđača u Crnoj Gori i Srbiji te europsku turneju s posjetom logora u Švedskoj, gdje je održan Europskog susreta skauta.

Ako zbrojimo dane, članovi su tijekom protekle kalendarske godine mogli provesti: 1,5 dana na patrolnim sastancima + 18 dana na izletima + 47 dana na višednevnim aktivnostima. Ukupno 66,5 dana pod nadzorom izviđačkih voditelj, posvećenih djeci i mladima sa šireg područja grada Velike Gorice.

Tijekom protekle školske godine roditelji su za izviđačku majicu i maramu te za sudjelovanje na patrolnim/jatnim sastancima, svim izletima i na tri višednevne aktivnosti (proljetovanju, zimskom i ljetnom logorovanju u Hrvatskoj), odnosno za organizirani boravak svoga djeteta s zviđačima u trajanju oko 35 dana trebali izdvojiti tek 4.300,00 kn.  Matematika kaže da svaki dan aktivnosti roditelje stoji 123,00 kn.

Nudi li i jedna druga udruga ili turistička agencija povoljniji aranžman ?

Dio troškova za aktivnosti pokriven je dotacijom Grada Velika Gorica koji je za rad udruge u 2011. godini iz Gradskog proračuna izdvojio 30.000,00 kn ili 555,50 kuna za svakog člana godišnje, odnosno  46 kn po članu mjesečno.

 

Ova objava ima 2 komentara

  1. jelena.t

    to je pravi izviđački život…:D
    slijedeče godine tj. ove ćemo još više vremena provesti zajedno….(nadam se)

  2. Alen Becar

    i ja isto se nadam

Komentari su zatvoreni.