Neka važna pitanja! Moje razmišljanje.

Trenutno pregledavate Neka  važna pitanja! Moje razmišljanje.
  • Autor objave:

Neka  važna pitanja! Moje razmišljanje.

Dobro, da započnem.

1. Prvo pitanje glasi:”Da li je u redu da patrolu ili jata vode maloljetni predvodnici?”

Ljudi često zaboravljaju ili ne znaju da mi volontiramo tj. bavimo se djecom zbog volje i ljubavi prema izviđačima. Nemamo formalno obrazovanje učitelja ni profesora, ali imamo želju i volju za rad. To nas bitno razlikuje od učitelja kojima se sve manje da raditi s djecom. Sve se svodi na dolazak u školu, predavanje, dobivanje plaće i odlaska svojoj kući. Možda zato učitelji više nemaju takav autoritet kakav su imali dok sam ja išla u osnovnu školu. Često čitamo kako učenici prigovaraju i maltretiraju učitelje. Hm, što se to događa? Jesu li samo učitelji krivi, ili je tu zakazao odgoj roditelja. Dakle, predvodnikom se ne postaje samim dolaskom u izviđače. Predvodnik mora proći određene faze- biti poletarac, izviđač i na kraju mora imati iskustvo i znanje koje će prenijeti na svoje jato ili patrolu. Predvodnik baš i ne može biti svatko. I naravno ukoliko maloljetni predvodnik planira šetnju ili samostalni izlet, uvijek će uz njega biti punoljetna osoba.

2. Trebam li pustiti svoje dijete na logorovanje?

Recimo da imamo dijete koje još nikad nije bilo odvojeno od roditelja, a želi na logorovanje ili se dvoumi. Zapravo se dvoume roditelji. Ne mogu govoriti iz iskustva roditelja, ali mogu shvatiti sve nedoumice i brige koje roditelji prolaze kad razmišljaju o logoru. Ovo mogu reći da će se dogoditi: biti će tuge i žalosti, biti će dana kad će biti teško jer će padati kiša i razmišljat će se o roditeljima, možda će biti svađe i ljutnje. Ali obećajem da će biti i puno igre, kupanja, zagrljaja i poljubaca kad će biti teško, dan će biti ispunjen tako da sudionici ne razmišljaju o roditeljima. Logorovanje služi da djeca nauče funkcionirati u okolnostima u kojima se još nisu našli. Živjeti u grupi koja ima različite interese, promjena pravila, sudjelovanje u „kućanskim“ poslovima, dijeljenje prostora s drugim u šatoru… Imamo kuhara, medicinsku sestru, predvodnike…Pružite svojoj djeci priliku da sazriju i iskuse nešto novo.

 

3. Treće što zabrinjava roditelje: “Što se jede na logoru?”

Ne znam zašto se roditelji zabrinjavaju oko hrane? Hrana na logoru nije redukcijska i zapravo ne shvaćam one roditelje koji šalju djecu na logor da smršave. Nažalost bilo je i takvih. Prehrana je podijeljena u tri velika obroka( doručak, ručak, večera) i dva manja, odnosno užine(voće i poslijepodne keksi). Ručak i večera su uvijek kuhani, ne razlikuju se od prehrane u vašim domovima. Riža i grašak, piletina, grah, tjestenina, griz, krumpir, hrenovke, pašteta i marmelada, cornflakes, jabuke, banane….

 

Ukoliko imate pitanja, slobodno ih pošaljite. Rado ćemo odgovoriti na njih.