Oprema za izleti i zašto je važno biti dobro opremljen

Trenutno pregledavate Oprema za izleti i zašto je važno biti dobro opremljen

Potaknut izletom na Žumberak odlučio sam napisati članak roditeljima, jer djecu o opremi za izlet učimo na patrolnim sastancima.

Kada upišete dijete na košarku/nogomet/karate/tenis, sasvim je normalno da ćete mu kupiti prikladnu odjeću (dres i hlačice), prikladnu dvoransku (vanjsku) obuću (kopačke/tenisice) te nekakvu loptu (ili reket) ovisno o sportu. Mi na izviđačima nismo toliko “zahtjevni” jer dijete može doći (ukoliko još nije dobilo majicu i službenu uniformu) u bilo kojoj majici i bilo kojim hlačama. Jedino je važno prilagoditi dužinu rukava, nogavica i slojeve vremenskim prilikama. Ukoliko je vrijeme varljivo poželjno je odjenuti potkošulju, kratku majicu, majicu dugih rukava i po potrebi jaknu/vjetrovku. Zimska jakna ili vjetrovka NE MOGU zamijeniti kišnu kabanicu, bez obzira na svojstva nepropusnosti i (česti argument) kapuljaču koju imaju. Razlog je jasan, možda jest nepropusna, ali kada kabanicu skineš i staviš sa strane imaš suhu jaknu, a mokru ne možeš skinuti ako je vani hladno.

Druga stvar, koja me ponukala na ovaj članak jest obuća. u kojoj su djeca došla na izlet. U dvoranu ne možete ući u gojzericama, a na travnatom terenu, utakmicu ne možete odigrati u tenicama. Također, bez obzira pada li kiša ili ne,  na izlet se ide u  ČVRSTIM, NEPROMOČIVIM, VISOKIM cipelama!

djecja-vodonepropusna-cipela-za-pjesacenje-quechua-arpenaz-100-mid

Cipelama za “hiking” (za hodanje ili planinarenje), ne tenisicama, a osobito ne platnenim. Znam, djeca rastu i kupiti neku kvalitetniju obuću i nije opcija s obzirom da se na izlet ide 1-2 puta mjesečno, ali i tome se može doskočiti. Neću reklamirati (dućan sa D na Jankomiru) ima širok asortiman i povoljnu obuću za odrasle i djecu. Pa se tako vodonepropusne gojzerice mogu pronaći za oko 200 kuna. Kada dijete preraste obuću, ukoliko je uščuvana, možete se javiti pa ćemo ju dati na “buvljak gojzerica” (facebook i web). Tamo ih možete pokloniti/prodati/zamijeniti te pronaći nove (rabljene) za vaše dijete.

Treća stvar na koju vam skrećem pažnju jesu ruksaci u kojima vaša djeca nose stvari za izlet. Važno je da je ruksak dobro oblikovan jer ga vaše dijete ima skoro kroz cijeli izlet na leđima, ali nije dobra opcija poslati ga sa školskom torbom. Prvenstveno, na izletu će se zamazati, teško ju je pospremiti u busu ili negdje drugdje, ukratko poprilično je nepraktična. Postoje naprtnjače/ranci od 15-20 L koji su kvalitetni i osmišljeni za planinarenje i dugo nošenje na leđima, a jednako tako lako se održavaju i peru. Cijena im se kreće od 120-200 kn. (opet the D dućan)

crni-ruksak-forclaz-20-air-najpovoljniji-prozracni-ruksak

Na samom kraju, sve ovo nije zbog špotancije roditelja, ali zajedničko nam je to da želimo da se djeca vrate zdrava sa izleta i takva ostanu do idućeg. Mokre tenisice i čarape kroz cijeli izlet te neispravan ruksak koji opterećuje leđa i nisu najbolje rješenje za zdravlje. Povratak kući sa iskrenutim zglobom zbog niskih, nestabilnih, platnenih tenisica, također nije ono što sebi ili Vama, a ponajmanje vašem djetetu želimo.

Svakako, na svaki izlet u ruksaku je dobro ponijeti KIŠNU KABANICU (jer nikada ne znamo kad bi nas kiša mogla zateći. Nikako kišobran, jer ruke nam trebaju biti slobodne za slučaj pada, a ne želimo niti prijatelju u koloni iskopati oko) te REZERVNE ČARAPE, ne zauzimaju puno mjesta, a lokva uvijek može biti na putu.

Za kompletan popis opreme za izlet zavirite u bilježnice vaše djece, sasvim sigurno su napisane smjernice na nekoliko mjesta. Najzad i na stranicama ovog portala objavili smo popis opreme za izlet: http://io-tur.hr/oprema-za-izlet/

Nadam se da su vam ove informacije bile korisne te da ćemo već na idućem izletu vidjeti djecu obučenu kako treba – izviđački.

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.