Po kome se zove tvoja ulica?

You are currently viewing Po kome se zove tvoja ulica?
  • Autor objave:

Svaki put kada predstavljamo sebe izgovaramo ime osobe po kojoj je ime dobila ulica u kojoj stanujemo. Htjeli bi da drugi upoznaju nas, a jesmo li mi upoznali druge, možda i puno značajnije od nas?

Znaš li tko je bio Matija Slatinski? Tko je bio Šandor Brešćenski? Tko je Petar pl. Škrlec? Tko je Nikola Banifačić? Tko Juraj Kokot? Tko je je bio Miljenko Granić? Znaš li tko su ovi velikani i zaslužnici te čime su zadužili Hrvatsku, Turopolje i Veliku Goricu da njihova imena nose ulice, kvartovi i gradske četvrti u Velikoj Gorici? Škole u Velikoj Gorici nose imena Jurja Habdelića, Nikole Hribara, Eugena Kumičića i Eugena Kvaternika. Znamo li tko su bili ti ljudi i što su radili? Po čemu su bili posebni, istaknuti?

Mnogi od nas godinama, pa čak i desetljećima žive u ulici koja nije mijenjala svoj naziv, no o osobi po kojoj nose ime ne znaju baš ništa. Idu u školu koja nosi ime jednog od lokalnih ili nacionalnih velikana, a oni o njemu ne znaju ništa! No, ima nas i koji imamo dobrog prijatelja, znamo mu ime, ali ne i prezime, a o njegovoj obitelji životnim navikama, stavovima i uvjerenjima ne znamo ništa. Onda se iznenadimo ili razočaramo u samo jednoj „krivoj“ rečenici. Dakle, neke bi osnovne činjenice o osobama koje “sudjeluju” u našem životu ipak bilo dobro znati, pokazati za njih interes i probuditi vlastitu znatiželju.

U nekoliko nastavaka predstavit ćemo vam osobe čija imena nose ulice i naselja u Velikoj Gorici.

Ulice u Velikoj Gorici – 1

Ulice u Velikoj Gorici – 2

Ulice u Velikoj Gorici – 3

Ulice u Velikoj Gorici – 4

Kad već spominjemo velikane po kojima nazive nose ulice u Velikoj Gorici, pogledajte video Record Teama Velika Gorica i saznajte/prisjetite se kako je naš grad izgledao nekad.