Pokazni logor izviđača na Turopoljskom Jurjevu

Trenutno pregledavate Pokazni logor izviđača na Turopoljskom Jurjevu
  • Autor objave:

Aktivnost velikogoričkih izviđača na proslavi Turopoljskog Jurjeva već je tradicionalna. Tako su nam novi župan turopoljski i čelništvo POT-a ove godine ponudili da podignemo i održimo pokazni logor izviđača na otoku ispred Lukavec grada.

Prethodnih godina članovi Izviđačkog odreda “Tur” tradicionalno su podizali i u subotu, uoči središnje proslave Jurjeva, palili u središnjem gradskom parku u Velikoj Gorici. Ove je godine na tom mjestu Zajednica kulturno-umjetničkih društava Velike Gorice snimala film o tome kako se tradicijski obilježavalo Jurjevo u Turopolju, pa za izviđače tamo nije bilo mjesta.

Kako je tamo bilo pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=rQRS4EdlT4o

Zbog toga smo rado prihvatili ponudu organizatora da podignemo pokazni logor u Lukavcu.  Naknadno smo (i ove godine) dobili zadatak da podignemo i središnji jurjevski krijes u Lukavcu.

DSC_0402

Kako bi sve to stigli napraviti dogovorili smo se s nekoliko roditelja voljnih nam pomoći naći se kod Lukavec grada u subotu poslije podne. Toga dana Triturusi su slavno pobijedili na Đeboreu, a kako je i Alen dolazio iz Zagreba, našli smo se pred Plodinama na Laništu i već tamo podijelili prve radne zadatke. Zapravo, radne timove smo već formirali na pripremnim sastancima u Gorici prethodnih dana, tako da su nas u Lukavcu dočekali roditelji i predvodnici spremni za akciju.

Jedna ekipa prionula je podizanju poligona na otoku, dok su se drugi primili građe te su letvama počeli oblagati središnji jurjevski krijes. Naslaganu veću hrpu granja pretvorili smo u drvenu piramidu, na otoku razapeli viseće mostove, poligon za provlačenje, rasporedili gume, postavili svečanu vatru i podigli kapiju na koju smo idućeg dana objesili ploču s imenom odreda i odredske zastave. Našlo se vremena i za zapaliti roštilj i tako je veselo protekla subotnja večer u društvu roditelja.

Uz pomoć dvojice domaćih vatrogasaca, Triturusi i predvodnici uspješno su odradili noćno dežurstvo, no na kraju, pred jutro vatra se ugasila. Netko je zaspao … ili … što god. Trebalo je ponovno upaliti vatru, a potom podići šatore čime je logor poprimio konačnu formu.

DSC_0403

Iako smo članove očekivali tek oko 10h, Marko K. nas je iznenadio već u 9h … i tako je počeo dug i zahtjevan. Iako smo očekivali da će nam se na poligonu i redovitim patrolnim aktivnostima pridružiti i djeca koja nisu izviđači, samo je dvoje hrabrih pristupilo, dok je velik broj njih u društvu roditelja tek prošetao logorom i razgledao “čudnovate životinjice”. Kao u ZOO-loškom vrtu! Ni dobar dan mnogi nisu našli za shodno reći!

Naši su predvodnici animirali svoja jata i patrole. Natjecali su se na različitim poligonima: hodali po visećem mostu, trčali po gumama, provlačili se kroz mrežu, nosili kante s vodom na dvije letve, obarali čaše lopticama, igrali “izvlačanje marama” i mnoge druge grupne igre. Prošetali smo kroz naselje i upoznali Lukavec, razgledali izložbe maketa i malih životinja.

DSC_0446

Na pozornici u šatoru tijekom dana su nastupala brojna kulturno-umjetnička društva s područja Turopolja. Ovogodišnju proslavu Turopoljskog Jurjeva svojim je prisustvom uvelićalo više stotina posjetitelja, a posebno svečanom su je učinile povijesne vojne postrojbe iz raznih krajeva Hrvatske. Pred kaštel Lukevec su došle na konjima i pješice u svojim povijesnim odorama u kojima su se svečano postrojale pred kaštelom. Kapetan Turopoljskog banderija, također tradicionalno, podnio je prijavak gradonačelniku Velike Gorice.

DSC_0576

Iako smo cijelog dana, kao i prethodnog, prema najavi prognostičara očekivali kišu, vrijeme je bilo stabilno i uglavnom suho.Osim na večer. Taman kad smo se okupili oko dva jurjevska krijesa, središnjeg i našeg svečenog izviđačkog, izlila se kiša “kao iz kabla”. Drva koja su vlagu upijala danima ionako nisu htjela planuti bez “dobrog poticaja”, pa nas je kiša možda i spasila od sramote, iako za vlagu u zraku nismo bili krivi. Uz puuuuno nafte središnji krijes je uspio dogorjeti do zemlje. Naš je planuo, lijepo gorio iznutra i potom se tiho ugasio, tako da je svečana pagoda ostala lijepa kao prije paljenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sva je sreća da smo šatore i opremu pospremili prije mraka i kiše, tako da se malo toga navlažilo, ali kiša nas je potjerala unutar zidina starog grada odakle su nas roditelji povezli kućama. I tako je prošlo ovogodišnje Jurjevu.

Aktivnost izviđača na ovogodišnjem Turopoljskom Jurjevu primijetili su mnogi posjetitelji i mediji. Pročitajte:

VG DANAS:
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/9401/jurjevo-u-lukavec-gradu.aspx

KRONIKE VELIKE GORICE:
http://www.kronikevg.com/foto-ovako-su-turopoljci-proslavili-jurjevo/

POSJETITE I NAŠU GALERIJU FOTOGRAFIJA !!!