Ubrali smo Šumski cvijet u Lovincu

Trenutno pregledavate Ubrali smo Šumski cvijet u Lovincu
  • Autor objave:

Nakon 11. Smotre izviđača održane ovog ljeta u Lovincu, samo tjedan dana kasnije u istom je mjestu započela Šumska škola za mlade izviđačke voditelje i s njom povezano logorovanje izviđača Šumski cvijet.

Na ovogodišnjem Šumskom cvijetu sudjelovalo je petero Turovaca u logorskom krugu od ukupno 30 sudionika. Logorovanje Šumski cvijet organizirano je za izviđače iz više izviđačkih udruga, a s ciljem pomoći u provedbi Šumske škole, odnosno kako bi se tečajcima omogućilo da s “pravom djecom” odrade stručnu praksu i stječu iskustvo u organiziranju i provođenju programskih aktivnosti, a kako bi u istome bili što vještiji kada se osposobljeni vrate u svoje udruge.

Svakoga dana tako je sa sudionicima Šumskog cvijeta provelo petnaestak tečajaca na osposobljavanju za asistente i voditelje sekcija, a svakog je dana s djecom boravila druga grupa tečajaca. S Cvjetićima su bili od buđenja do povečerja, tako da su se dobro upoznali i zajednički odradili predviđeni program. Šumski cvijet boravio je u svom logorskom krugu i tu se postrojavao te dizao svoju zastavu uz pjevanje himne Saveza izviđača Hrvatske. Istodobno polaznici Šumske škole boravili su i pripremali se u svojim logorskim krugovima i na centralnom zborištu podizali su i spuštali zastavu uz pjevanje himne Republike Hrvatske.

Osim redovitih patrolnih i družinskih susreta s tematskim područjima koja čine osnovu izviđačkog programa, a obrađene su na zanimljiv i aktivan način, tečajci su Cvjetiće poveli i na bivak, kao i na aktivnosti na vodi jezera u Svetom Roku. Puno se igralo, pjevalo i družilo uz vatru na večernjim zabavnim programima, a susrete smo završili dvjema svečanim logorskim vatrama: jednom za sudionike Šumskog cvijeta, a dan kasnije i za polaznike Šumske škole.

Šumski cvijet svake je godine poseban doživljaj za mlađe izviđače koji na ovom logorovanju imaju priliku upoznati i steći nove prijatelje iz izviđačkih udruga s drugog kraja Hrvatske. Tako je bilo i ove godine, tako da je svima rastanak nakon osam dana teško pao, ali, kao što izviđačka pjesma kaže:

“Logor je srušen višega nema

al’ do godine drugi se sprema.

Zato se spremaj nikada ne drijemaj

za drugi se spremaj!”