Sveti Nikola nas je prošetao Varaždinom

Trenutno pregledavate Sveti Nikola nas je prošetao Varaždinom
  • Autor objave:

Sveti Nikola je zaštitnik Grada Varaždina. Upravo tamo smo se zaputili u potragu za darovima, a nakon ugodne šetnje ovim gradom našli smo ih na bazenima u Čakovcu!

Varaždin je grad Baroka, ali i i grad u kome anđeli spavaju te grad zvonika. Sve to smo saznali na izletu na koji nas je sveti Nikola pozvao u svoj grad, odnosno grad koji je upravo svetog Nikolu izabrao za svog zaštitnika. Na ovaj izlet zaputilo nas se 63 iz Velike Gorice, a podijeljeni u šest skupina prošetali smo gradom vođeni putokazima koje nam je ovaj svetac ostavio, vodeći nas od jedne do iduće znamenite građevine i mjesta u gradu Varaždinu, koji je ovom prigodom odisao posebnim, adventskim ozračjem.

Obišli smo tvrđavu Stari grad, Kulu stražarnicu, Trg tradicijskih obrta, gradsku tržnicu, Lisakovu kulu, brojne palače u središtvu grada, Hrvatsko narodno kazalište, Crkvu sv. Nikole, Franjevački samostan te kapucinsku i uršulinsku crkvu … saznali smo mnoštvo zanimljivih detalja o životu u Varaždinu u prošlosti, kao i to da je ovaj grad bio nekada glavni grad Hrvatske.

Da nije bio izuzetno hladan dan, mogli bismo reći da je ovo bio vrlo lijep izlet s ugodnom šetnjom po adventski uređenom Varaždinu, jednom od najljepših gradova u Hrvatskoj. Očekivali smo da nam je upravo tako sveti Nikola ostavio darove, no on nas je uputio do Čakovca, gradića u Međimurju, gdje smo također razgledali adventski uređen središnji trg sa šetnicom te smo se zaputili na gradske bazene na kupanje.

Uživali smo u toploj vodi, a osobito u brzoj rijeci te je brzo prošlo dva sata na bazenima. Nakon što smo strpljivo osušili pedesetak malih glavica došlo je vrijeme darivanja. Sveti Nikola nas je počastio slatkišima, a znajući da uz to volimo i nešto korisno, svakome je podario jo-jo i kišnu kabanicu, koja će nam sigurno dobro doći na nekom od izleta na koji pravi izviđači odlaze čak i po kiši!

Hladnoća u zraku, dugotrajna šetnja gradoma i igre u vodi toliko su nas izmorili da je već u autobusu zavladao mir i tišina veća od one na koju smo navikli. Po povratku kući tek smo izviknuli odredski poklić te smo se razlišli kući na spavanje, umorno od ispunjenog dana.

SVE PRIKUPLJENE FOTKE POTRAŽITE U FOTO GALERIJI : http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2019/?album=12&gallery=196