Tradicija donošenja Betlehemskog svjetla

Trenutno pregledavate Tradicija donošenja Betlehemskog svjetla
  • Autor objave:

U vremenu došašća turopoljski skauti tradicionalno donose svjetlo mira u svoj grad.

Betlehemsko svjetlo, koje austrijski skauti već 30 godina donose u Europu, a prethodno ga upale u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu.

Akciju “Betlehemsko svjetlo mira” pokrenula je austrijska radio televizija (ORF) u sklopu tradicionalne humanitarne akcije “Svjetlo u tami”, za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe: ideja betlehemskog svjetla mira.

Svake godine u vrijeme Došašća do sada su se u Beču okupila izaslanstva izviđača iz Europe i na euharsitijskom slavlju u crkvi upalila svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema. Tako će biti i ove godine, ali će euharistijsko slavlje biti priređeno je u Lienzu, odakle će ga predstavnici nacionalnih skautskih organizacija ponijeti u svoje zemlje. U Lienz će po Betlehemsko svjetlo ove godine otputovati pet članica Turopoljske udruge skauta.

Na svečanosti u Beču uvijek su bili prisutni predstavnici više vjerskih zajednica – katolici, evangelici, pravoslavci i dr. Uz izviđače i svećenike u prijenosu svjetla u pojedinim državama sudjeluje organizacija Crvenog križa, vatrogasci, humanitarne i druge udruge te građani.

Betlehemsko svjetlo je u Hrvatsku prvi, ratne 1991. godine, iz Beča donio tadašnji predsjednik Vlade Franjo Gregurić, a već iduće godine donijeli su ga hrvatski izviđači – preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda “Kamengrad” iz Koprivnice pod vodstvom Miroslava Svorena, dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Zagrebačku katedralu, a potom i u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice…

Kada da je Austrija pristupila u Europsku Uniju (1995.), austrijski član Europskog parlamenta Paul Rübig pokrenuo je tradiciju, da se svjetlo iz Betlehema nosi u Strasbourg i preda Vijeću Europe, Europskome parlamentu i samom gradu Strasbourgu.

Pokrovitelj akcije u Hrvatskoj tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali. I ove će godine Betlehemsko svjetlo biti upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu, u nedjelju 02. prosinca. U Lienzu će ga hrvatski izviđači preuzeti 15. prosinca, a u nedjelju 16. prosinca, nakon svečanog euharistijskog slavlja u Zagrebačkoj katedrali, članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” donijet će ga  u Veliku Goricu.

Istoga dana donijet će ga ispred Muzeja Turopolja, gdje će uz Betlehemsko svjetlo u 18 sati biti upaljena treća svijeća na adventskom vijencu. Bilo bi lijepo kada bi se ovom svečanom okupljanju pridružili svi članovi Turopoljske udruge skauta, kako bi uveličali trenutak donošenja Betlehemskog svjetla u Veliku Goricu, a potom bismo svi zajedno (naravno, oni koji to žele i mogu) pošli na večernju svetu misu u 18:30 sati u župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije, gdje bismo tada donijeli Betlehemsko svjetlo i podijelili ga sa župljanima.

Turopoljski skauti bi se u skautskim odorama (s maramom oko vrata, tko god je ima) kod Muzeja Turopolja okupili u subotu 16.12.2018. oko 17:40 sati, kako bismo zauzeli mjesto pored adventskog vijenca.

Narednih dana Betlehemsko svjetlo će Turopoljski skauti donijeti u Grad te u više župnih crkvi na području grada, u koje već tradicionalno donose svjetlo (župa Petra i Pavla, u Vukovinu, Novo Čiće, Veliku Mlaku, Šćitarjevo), a na sam Badnjak i u župnu crkvu Blaženog Alojzija Stepinca, na dječju polnoćku.

Očekujemo da će (barem) u svoju župu Betlehemsko svjetlo donijeti svi članovi odreda, a bilo bi lijepo kada bi se pridružili i prijateljima u drugim župama na području grada. Raspored misa na koje ćemo i kada donositi Betlehemsko svjetlo objavit ćemo kao dodatak ovoj objavi sljedećih dana, čim isto dogovorimo sa župnicima.