Turovke – pobjednice Đeboreea!

Trenutno pregledavate Turovke – pobjednice Đeboreea!
  • Autor objave:

Dok su poletarci uživali u suncu, šetnji i zanimljivim igrama, izviđači su pokazali koliko su vješti i brzi.

Povodom Svjetskog dana zdravlja Udruga skauta “Savski gaj” već dvadeset pet godina organizira susret poletarac i izviđača pod nazivom i s pozivom “Igrajmo se zdravo”. Turovci su i ove godine prihvatili poziv, pa se na igre u Novi Zagreb zaputilo 40 poletaraca s predvodnicima i  brđanima u pratnji.

Istoga dana i na istom mjestu otvoreno je i 28. natjecanje za izviđače pod nazivom “Đeboree” s kojeg su se Turovci i Turovke navikli/e vračati s medaljama oko vrata. Četiri ekipe, dakle njih 17 natjecatelja/ica, u pratnji dvoje voditelja, nastupili su i ove godine, a najstarija Turova natjecateljska ekipa, točnije cure među kojima su dvije koje su se ove godine natjecale posljednji put, osvojila je ovogodišnji “višekrš”, kako ga zovu sami organizatori, odnosno izviđački višeboj „Đeboree“. Organizator ovog natjecanja je Izviđački odred “N.B.Đebo” iz Zagreba.

Čestitamo curama (Dora, Dora Lea, Barbara i Vedrana Iva) na uspjehu, jer višegodišnje iskustvo, barem njih dvije, te upornu vježbu uspjele su pretočiti u uspjeh. Osim ukupne pobjede na ovogodišnjem Đeboreeu, cure su u konkurenciji više od 20 ekipa pobijedile i u pojedinačnim disciplinama Vezanje čvorova i Podizanje šatora. Uz njih, cure iz Šćitarjeva su u toga dana složenoj ekipi pobijedile u disciplini Prva pomoć. Dakle, Glorija i Ana, odlično ste se pripremile, no čestitku zaslužuje cijela vaša ekipa. Cure koje se opraštaju od natjecanja imaju dakle dostojne nasljednice, kao što su i one naslijedile svoje prethodnice i predvodnice.

Uspjeh naših natjecatelja i natjecateljica zasjenila je samo situacija, koje smo tek kasnije postali svjesni, da se jedan izviđač, koji za razliku od njih nije redovito trenirao, pa nije dobio mjesto u natjecateljskoj ekipi, s ovog natjecanja vrati žalostan i potišten. Nipošto njegov zadatak nije bio čuvati ruksake natjecatelja, već mu je sudjelovanje trebalo omogućiti da uživa u natjecanju, ne kao natjecatelj, već kao promatrač i podrška svojim prijateljima iz odreda, da doživi žar natjecanja uživo, da vidi kako i koliko brzo radne zadatke obavljaju vješti i iskusni izviđači i da dobije poticaj da i sam prione vježbi i treninzima. Da sustigne svoje prijatelje i što prije postane član jedne od mlađih natjecateljskih ekipa. Zašto nije bilo tako – ne znam, ali mu se iskreno i javno ispričavam zbog toga i obećavam da se neće ponoviti.

No, kako naknadno doznajem, ponuđeno mu je da sam izabere ekipu s kojom želi obilaziti “kontrolke” i pratiti natjecanje. Stoga žalim što u tome nije vidio i doživio izazov, a s obzirom da je zasigurno svjestan da za natjecanje ovog tipa još nije spreman.

Mislim da su se, osim njega, te subote 14.04.2018., svi ostali Turovci s ovih dviju aktivnosti vratili sretni, zadovoljni i umorni. Poletarci osobito, jer domaćini su nas ugodno iznenadili i lijepo zabavili odlično osmišljenim, maštovitim, kreativnim i inovativnim igrama. Šetnja je možda bila duža nego što su kratke nožice poletaraca mogle s lakoćom odraditi, no lijepo, sunčano vrijeme i prva ovogodišnja doza D vitamina, a nakon svega – krevet, s lakoćom su zaliječili sve boljke.

Prošetali smo naseljima Lanište, Remetinec i Kajzerica te odigrali desetak fenomenalnih igara, natjecali se s poletarcima iz drugih gradova i odreda, zajednički odgonetali zagonetke i šifrirane poruke koje su nas upućivale na sljedeće postaje te kroz pjesmu, igru i zabavu ugodno smo proveli ovu subotu. Za sigurnost kretanja poletaraca, uz troje predvodnika, brigu je vodilo petero brđana, koji se zahvaljujući svojim narančastim majicama nisu mogli izgubiti, ni da su htjeli.

Hvala Đebovcima i Savsko-gajcima na prekrasnoj suboti!

Više fotki potražite u Galeriji: http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2017/?album=10&gallery=170