Petrov “Volim život!”

Trenutno pregledavate Petrov “Volim život!”
  • Autor objave:

Povodom međunarodnog Dana osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici je prikazan dokumentarni film „Volim život“, autora Petre Žuvele, Ivne Ivanković i Gorana Kovačića. Film nam predstavlja petero Velikogoričana s invaliditetom i njihovu svakodnevicu. Jedan od njih je i naš Petar!

– Svaka od tih osoba može biti poticaj bilo kojem čovjeku u našem gradu, bez obzira ima li ili nema invaliditet. U životu se može postići ono što se želi, ako vjeruješ u sebe, svoj život i u to da ti zajednica može pomoći – rekla je autorica Petra Žuvela.

Jedan od petero predstavljenih je i maleni Petar Brcković, dječak izuzetne energije, duhovitosti, ljubavi i volje za životom. Ljubav koju daje, istom mjerom mu uzvraćaju članovi obitelji, prijatelji i nastavnici u školi. Petar je član Izviđačkog odreda “Tur” o čemu govori i u filmu.

capture-20141205-110256 capture-20141205-110353 capture-20141205-110516 capture-20141205-110639 capture-20141205-110829 capture-20141205-111106

Alen Konjević: “Drago mi je da je i naš Pero dobio svojih “pet minuta” u medijima. Dječak s Downovim sindromom odlično se snašao i aktivan je član Izviđačkog odreda Tur! Čestitam autorima filma na ideji i realizaciji.”

Pogledajte film “Volim život”:

https://www.youtube.com/watch?v=_gz_z7f8m8Q

O ovogodišnjem projektu “Volim život” saznajte iz vijesti objavljena na stranicama portala vgdanas i kronikevg:

www.vgdanas.hr/Dogadjanja/Clanak/11059/filmom-i-izlozbom-predstavljen-projekt-volim-zivot.aspx

Filmom i izložbom predstavljen projekt “Volim život”

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca, u Velikoj Gorici održava se niz događanja. Sinoć, 2. prosinca, u gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Barišić, zajedno sa zamjenikom Ervinom Kolarcem i predsjednikom Sportskog saveza za osobe s invaliditetom Velike Gorice Darkom Matićem, susreo se s osobama s invaliditetom i predstavio realizirane i buduće projekte u našem gradu.

– Svake godine govorimo o tome da je Velika Gorica u visokom standardu kada govorimo o osobama s invaliditetom i da se možemo, što se tiče hrvatskih okvira, podičiti mnogim projektima koje smo postavili, ali i realizirali – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić nadodavši kako će se truditi to činiti i dalje.

Pučko otvoreno učilište ove je godine napokon otvorilo rampu za osobe s invaliditetom, a gradonačelnik je spomenuo kako bi i policijska postaja uskoro trebala postati dostupna osobama s invaliditetom.

U gradu su održane dvije tribine, o Zakonu zapošljavanja osoba s invaliditetom i tribina povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, a osim toga, Velika Gorica može se pohvaliti projektom “Svako dijete ima pravo na obrazovanje” kojim je odabrano 27 asistenata pomoćnika u nastavi koji će u nastavi pomagati djeci s teškoćama u razvoju.

– Osim tih 27 asistenata koji će raditi po osnovnim školama s djecom, angažirat ćemo iz vlastitih sredstava i još koliko je potrebno, desetak asistenata, kako bi svako dijete, svaki učenik koji ima teškoće u razvoju imao svog asistenta – napomenuo je gradonačelnik.

in.jpg

Kao najveća humanitarna organizacija u Velikoj Gorici, Crveni križ provodi mnoštvo različitih programa u korist osoba s invaliditetom.

– Kombi vozilo je već sada dobro poznato i imamo 32 registrirana korisnika prijevoza. Sljedeći program, koji je dosta poznat, je “osobni asistent”, asistenti koji pomažu korisnicima, a njih je 150. Treći program je posudionica ortopedskih pomagala – naglasila je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa.

invaliditet66.jpg

Projekcija filma “Volim život”

Nakon službenijeg dijela uslijedilo je predstavljanje projekta “Volim život”, odnosno projekcija istoimenog filma Petre Žuvele i Gorana Kovačića.

– Cilj projekta “Volim život” je da vam pokažemo što sve osobe s invaliditetom rade, kako mogu živjeti jedan normalan život i okosnica ovog današnjeg dana je film koji smo snimili – rekla je Petra Žuvela.

Film je prikazao isječke iz života naših sugrađana s invaliditetom. Oni su pod sloganom “Volim život” predstavili ono čime se bave, što vole raditi i pokazali kako, ako se nešto voli, ne postoje prepreke na tom putu.

– Da bi čovjek mogao zavoljeti svoj život mora shvatiti barem dvije stvari, život je dar i čovjek ne živi samo za sebe već mora živjeti i za druge – poručila je Petra.

Otvorena izložba sportskih fotografija

U povodu pet godina bavljenja sportom osoba s invaliditetom i u sklopu projekta “Volim život” otvorena je izložba sportskih fotografija.

– Velika Gorica jedan je od rijetkih gradova koji je kroz svoju gradsku strategiju trajno riješio financiranje sporta osoba s invaliditetom kroz proračunska sredstva. Da je riječ o dobrom potezu govore rezultati protekle dvije godine, a moram spomenuti da smo osvojili Kup Hrvatske u boćanju osoba s invaliditetom – rekao je Darko Matić napomenuvši kako u Sportskom savezu osoba s invaliditetom djeluje šest klubova, atletike, rekreacije, stolnog tenisa, džuda, boćanja i jahanja, a sportaši su ostvarili odlične rezultate.

mdoi.jpg

– Što se tiče boćanja, Marko Turković treći je u Hrvatskoj, a Nikica Kasunić je juniorski prvak. Onda, stolnotenisači koji imaju broncu i dva srebra, a imamo, ako Bog da, i prvu paraolimpijku iz Velike Gorice koja je u ovom trenutku šesta na svjetskoj rejting listi, Mirelu Lučić – rekao je Matić.

Niz događanja nastavit će se pod sloganom “Volim život”, a već večeras, 3. prosinca, djeca OŠ Eugena Kumičića i djeca Centra za odgoj i obrazovanje darovat će naš Grad ljubavlju kroz predstavu u Dvorani Gorica s početkom u 18 sati.

www.kronikevg.com/film-volim-zivot-srusio-predrasude-o-zivotu-osoba-s-invaliditetom/

Film ‘Volim život’ srušio predrasude o životu osoba s invaliditetom

U sklopu Dana osoba s invaliditetom koji se obilježavaju do 6. prosinca, sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu prikazan dokumentarni film „Volim život“, autora Petre Žuvele, Ivne Ivanković i Gorana Kovačića. Posjetitelji su mogli doznati kako pet sugrađana s invaliditetom provode svoju svakodnevnicu.

zuvela

– Svaka od tih osoba može biti poticaj bilo kojem čovjeku u našem gradu, bez obzira ima li ili nema invaliditet. U životu se može postići ono što se želi, ako vjeruješ u sebe, svoj život i u to da ti zajednica može pomoći – rekla je autorica Petra Žuvela.

OTKRIĆE ZA AUTORA

– Moram priznati da mi je bio jedan veliki izazov sudjelovati u pripremi filma čiji je cilj bio prikazati kako živi osoba s poteškoćama svoj jedan uobičajen dan. Upoznajući sve sudionike filma i sam sam shvatio kako oni imaju jedan prekrasan, normalan život. To mi je kroz film bilo jedno veliko otkriće – istaknuo je autor Goran Kovačić.

film1

Autori filma građanima su željeli pokazati kako doista žive osobe s invaliditetom u Velikoj Gorici, na koje sve prepreke nailaze, ali da unatoč svemu vole svoj život i puni su optimizma.

– Odabrali smo pet sudionika koji su pokazali kako su uspjeli u životu. Mislim da je film uspio i da će naši građani njime biti ohrabreni i potaknuti ih da se u životu može postići ono što se želi, samo je potreban optimizam i podrška bližnjih – kaže Žuvela.

POSLALI JASNU PORUKU

Film je doista i pokazao da osobe s invaliditetom, susrećući se s nizom poteškoća, mogu voditi jedan ispunjen život. Sudionici filma poslali su jasnu poruku kako se u životu isplati boriti i truditi se, jer rješive su i najveće prepreke.

film2

– Prikazan je život osoba s invaliditetom različitih stupnjeva oštećenja, različitih dobnih skupina i u različitim situacijama, kako žive u našem gradu. Vidjelo se i zadovoljstvo osoba koje nemaju invalidnost, a s njima se druže ili žive. Takvo zadovoljstvo treba probuditi kod svakog čovjeka – rekao je nakon filma gradonačelnik Dražen Barišić.