Ovu subotu je nakon dugo vremena provedena radionica kuhanja. Kako bi Jelena provjerila da nije ispala iz „štosa“ u ovu radionicu su bili uključeni članovi jata „Akela“. Pokazalo se da nismo zaboravili kuhati, tako da je radionica bila uspješna.
Tema su bili orašasti plodovi i voće, a radili smo zdrave verzije deserta. Bili smo podijeljeni u dva tima: Ivan i Mirna te Nikola i Nina.
Nina i Nikola su prvo zamijesili tijesto za kruh kojeg su kasnije pojeli moji roditelji (ha, ha, ha), a Mirna i Ivan su se zabavljali sjeckajući bademe, lješnjake, orah i indijske oraščiće. Pol je misteriozno nestalo tijekom samog rezuckanja, ali ipak je bilo dovoljno za sam recept. Nakon toga smo banane prepolovili, uronili u jogurt i posipali smjesom orašastog voća i čokolade. Dobro bi bilo da se prije stavljanja u zamrzivač, bananama stave čačkalice ili štapići kako bi kasnije zamrznute sladolede od banane mogli lakše konzumirati.
Nakon zamrznutih banana bacili smo se na pripremu voćnih muffina. Mirna i Nina su ogulili jednu jabuku i krušku te ih naribali, a dečki su razdvajali žumanjak od bjelanjka. Suhe sastojke smo rasporedili u jednu posudu, a mokre u drugu te nakon toga sve pomiješali. Svatko je napravio po dva muffina u koje smo prije pečenja dodali komad tamne čokolade.
Oprali smo suđe, pospremili radne površine i konzumacija slastica je mogla započeti. Banane su bile jako hladne pa smo na trenutak imali osjećaj da nam se smrznuo i mozak. Brrr…,ali fino. Sviđa nam se kombinacija kiselkastog jogurta i orašastog voća. A tek voćni muffini- tako mekani i sočni s ekstra komadom čokolade. Mljac!! I tako je vrijeme brzo proletilo, eh.
Do nove radionice isprobajte ove receptiće. Jednostavni su, a jako ukusni.
Muffin s voćem
Tekući jogurt 1,5% m.m. -100 g
Integralno pšenično brašno -100 g
Mesnati dio jabuke -1 cijela jabuka
Kokošje jaje, 1 komad
Mesnati dio naranče ili kruška- 1 cijela
Zobene pahuljice 30 g- 2 jušne žlice
Čokolada s većim udjelom kakaa – 1 kocka u sredinu svakog muffina
Limunov sok-2 jušne žlice
Maslinovo ulje ili maslac -3 jušne žlice
Badem- mala dječja šaka
Malo praška za pecivo
Suhe sastojke (brašno i prašak) staviti u jednu posudu. U drugoj posudi pomiješati tekuće sastojke (izmiksati žumanjak s maslinovim uljem, dodati snijeg od bjelanjka i jogurt). U smjesu dodati sve ostale sastojke, a komad čokolade staviti u sredinu, izliti u kalup za pečenje. Peći na 180°C 20-tak minuta.
Zamrznute banane
Oguljene banane prerezati na pola. U svaku polovicu ubosti štapić. Banane uvaljati u jogurt pa u smjesu orašastih plodova i čokolade. Po želji dodati malo meda ili otpljene čokolade. Banane postaviti na papir za pečenje i ostaviti sat do dva u zamrzivaču.