Zimovanje uz sport i zabavu

Trenutno pregledavate Zimovanje uz sport i zabavu
  • Autor objave:

Između Božića i Nove godine šezdeset Turovaca boravilo je u prekrasnim Delnicama.

Iako nas snijeg nije počastio kako bismo logorovanje posvetili snježnim aktivnostima, iskoristili smo sve potencijale i ljepote koje Delnice mogu i znaju ponuditi onima koji se odluče za boravak u tom gradu.

Dapače, zbog lošeg vremena četvrte nedjelje Došašća, Adventski sajam i uz njega vezana događanja produljeni su na tjedan nakon Božića, a što nam je omogućilo da se uključimo i tamo provedemo dvije fenomenalne zabavne večeri. Snijega nije bilo, ali smo osjetili što je goranska hladnoća!

Odaziv čak 60 sudionika, isključivo članova naše udruge, nije nas iznenadio, jer on je sukladan prethodnim višednevnim aktivnostima u organizaciji Turopoljske udruge skauta, no objekt Hajdove hiže, odnosno planinarskog doma u središtu grada nije bio dovoljan za smještaj svih. Tako smo dio ekipe morali smjestiti u još jednom objektu u gradu. Poletarce i izviđače, kojih je bilo podjednako rasporedili smo po četvero, peto i šestokrevetnim sobama, u kojima su imali priliku održavati red i usvojene vještine dokazati voditeljima.

Nekima red odgovara, a neki ipak nisu shvatili zašto je on bitan. Tako smo u jednoj od letećih smotri iz ruksaka još četvrti dan vadili sendviče, slatkiše i grickalice, čija bi konzumacija mogla ugroziti zdravlje djece, no nisu samo djeca kriva što je tako bilo. Već prvi dan svima smo rekli da sendviče stave na stol da ih zajedno pojedemo dok su još svježi i jestivi, ali … neki su ipak odlučili napraviti po svom. Iako to redovito ističemo, da slatkiši i grickalice nisu potrebni uz pet obroka dnevno, od koji je jedan voćni, a jedan su keksi ili kolači, kojima su nas roditelji počastili u obilnoj količini. Krivi su roditelji, naravno ne svi, već oni koji vole podilaziti svojim “mezimcima” i koji su im u ruksake utrpali slatkiše za kojima nisu imali potrebe. Kada bi nas poslušali svima bi bilo lakše, a podsjećam da je za nama 28 godina iskustva u radu s djecom. Neki od roditelja nemaju niti jedno tako staro dijete i zato bi ipak trebali uvažiti naše savjete i preporuke. Isto tako nepotrebno je i skupo na izviđačke višednevne aktivnosti slati djecu protiv njihove volje, djecu koja se ne žele uključiti u priređene programske aktivnosti. Tada se i djeca i voditelji, koji iste žele provesti na veselje djece osjećaju neugodno. Pošpotati sam vas morao na početku, kada je još koncentracija dobra, a sada prelazim na onaj ljepši i ugodniji dio zimovanja, kako bi slika zimovanja bila zasluženo lijepa.

Od svega, nama je najvažnije zadovoljstvo sudionika, djece, a prema vašim komentarima na facebooku njima je bilo odlično. Neki čak komentiraju da je ovo bilo najbolje zimovanje do sada. Zahvaljujući onome što nam je bilo na raspolaganju, učinili smo ga sportskim zimovanjem.

Od pet dana provedena u Delnicama, dva smo dana bili na klizalištu, jedan na bazenima u središtu grada, a izviđači su jedan dan uživali i na gradskoj sportskoj kuglani. Vodili bismo i poletarce, ali otvaranje kuglane u nedjelju prije podne ovisilo je o dobroj volji čistaćice, pa tamo nismo mogli provesti previše vremena. Osim toga, kugla bi vjerojatno bila teška koliko i pojedini poletarci! Najstarije izviđače poslali smo i na samostalni planinarski pohod na obližnji Štimćev vrh, a mi malo slabije kondicije zadovoljili smo se i šetnjom po Park šumi Japlenški vrh odmah ponad Delnica.

Šetnjom gradom istražili smo njegove znamenitosti, tako smo se družili sa srnama u parku u središtu grada, posjetili smo Popovićev mlin, vjerojatno prvi na struju u Hrvatskoj i čuli zanimljivu obiteljsku priču vlasnice, čiji ga je pradjed pokrenuo. Pronašli smo sunčani sat, snjegomjer, zdenac, fontanu s visibabama i Kuću Rački, saznali što čini Delnički trolist i kako izgleda narodna nošnja u Gorskom kotaru … Bili smo pravi mali istraživači.

U zabavnim večerima na otvorenom, na jednom od središnjih gradskih trgova uživali smo uz vatru i živu glazbu uz koju smo zaplesali, u društvu gradonačelnika i stotinjak Delničana i turista iz bliže i dalje okolice grada. Na otvorenoj vatri ispekli smo kobasice i špek za večeru, a potom smo animirali građane plesom u vlakiću, u parovima i individualno. Uz ples je bilo manje hladno, jer temperaturu ne previše ispod nule vjetar je učinio vrlo neugodnom. No, to nas nije spriječilo da se dobro zabavimo.

Nakon večernjeg izlaska stigli smo pogledati i dječji film prije spavanja, a dnevne termine, koje nismo provodili na otvorenom, osmislili smo kroz kreativne radionice. Radili smo jednostavan kaleidoskop, katapult, hidrauličnu dizalicu i suvenire za uspomenu na ovo zimovanje od tijesta. U tome su ma pomogli naši brđani koji zbog posla nisu mogli provesti cijelo zimovanje s nama, nego su nam došli pomoći u provedbi programa tijekom vikenda. Nas je šestero, uz četvero mlađih voditelja, nastojalo i preostale dane djeci učiniti zanimljivom i ispunjenim aktivnostima.

Prvu večer stavili smo se u ulogu poznate ili zamišljene slavne osobe suprotnog spola, koju smo trebali dostojno predstaviti. Ovo je jedna od igara, koja potiče imaginaciju i verbalizaciju kod djece te dokida nelagodu, predrasude i nerazumijevanje prema drugima i drugačijima. Tako su sve aktivnosti bile usmjerene ka konkretnom cilju i sa svrhom. Neke od njih potiču razvoj motorike, logike, oslobađaju nas nelagode (primjerice pjevanja i plesa) i ohrabruju za javni nastup pred grupom ljudi, za praktičan rad s priručnim materijalima kako bi ostvarili praktičan proizvod … sve sa svrhom i razlogom, kako god nam se to činilo tek kao igra i zabava.

U slobodno vrijeme uživali smo u društvenim igrama, poput Mikada, Čovječe ne ljuti se, Bombe koja nas je poticala na brzo slaganje riječi, Storry teller cubes i drugim jednostavnijim koje su nas potaknule na osmišljanje priča i korištenje širokog kruga poznatih ili tek upoznatih riječi i pojmova te Čiri-biri bajke, koju smo nastojali skužiti. Osobito zabavno bilo je posljednju večer kada smo zaplesali uz glazbu po izboru našeg Deejaya i po željama, pod svjetlom disco kugle. U početku svi su, osobito mlađi članovi bili prilično zakočeni, a onda su se pomalo opuštali i zaplesali barem povremeno. Poletarci su se povukli na spavanje oko 22-22:30 sati, a izviđači su pjevali i plesali do ponoći.

Tako je brzo proteklo naših pet dana, odnosno četiri noći zimovanja u Delnicama, kamo ćemo se sigurno ponovno vračati, jer ovaj grad zaista ima što ponuditi.

Uz ove koje smo izdvojili više fotki sa zimovanja pronaći ćete u Galeriji fotografija: http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2019/?album=12&gallery=197